Sunnuntairisteily

Julkaistu Kategoriat Amsterdam 2022Avainsanat , ,

Juttelimme aamiaisella pitkään viereisessä pöydässä istuneen iäkkään pariskunnan kanssa. He olivat alunperin amerikkalaisia, mutta asuneet monissa maissa päätyen lopulta Belgiaan. He olivat Damissa vierailemassa aikuisten lastensa luona. Mies oli hiukan hidasliikkeinen herra, mutta rouvan energisyys kompensoi sitä ylenpalttisesti.

Sää oli jälleen aurinkoinen, joskin tuulisempi kävellessämme katsomaan millainen sunnuntaipössis oli De Negen Straatjes (”9 katua”) kortteleissa. Se on pittoreski kaupunginosa, jonka suorakulmaisia kortteleita rajaavat neljä kanaalia ja kolme poikkikatua. Poikkikadut ovat kuitenkin nimetty erikseen kanaalien välillä muodostaen nuo ”yhdeksän katua”. Kanaalien varret ovat hiljaisia asujaimistoja, mutta nuo poikkikadut ovat täynnä ravitsemusliikkeitä ja pikku putiikkeja.

Amsterdamin keskusaukio

Kävimme nassuttamassa välipalat Pancakes Amsterdam -ravintolassa. Nina valitsi makeaa ja Juha suolaista. Seuraavaksi pistäydyimme asuntolaivamuseossa, joka on siis satavuotias asunnoksi ja myöhemmin museoksi muutettu rahtilotja. Pikku visiitti antoi runsaasti tietoa veden päällä asumisen historiasta ja nykypäivästä. Perinteisten muutettujen rahtialusten lisäksi löytyy erilaisia kelluvia asuntoja aina kolmekerroksisiin luksuskoteihin saakka.

Lotjan olohuone

Korttelialueen luoteisnurkassa on Anne Frankin talo. Jätimme kuitenkin ullakkovisiitin tekemättä ja nautimme kupposet läheisessä kahvilassa ennen siirtymistä kanaalin rantaan odottelemaan kyytiä. Olimme varanneet liput hyvät arviot saaneen Flagship Amsterdam -yhtiön kanaaliristeilylle. Pienen jonottelun jälkeen laskeuduimme noin parinkymmenen muun kanssa avoimeen pelastusveneen muotoiseen paattiin.

Sähkömoottori kuljetti venettä niin äänettömästi, ettei kipparin ja miehistönä sekä baarimikkona toimineen nuoren naisen tarvinnut korottaa ääntään. Kippari kertoili leppoisan humoristisesti historiaa ja tarinoita paikoista, joiden ohi reittimme kulki. Arubalta kotoisin oleva gastineitonen jutteli omat osuutensa stand-up koomikon tyylillä. Tiimin runsaasti asiatietoa ja huumoria yhdistelevä rutiini toimi luontevasti. Meille selvisi esimerkiksi, että kanaalien vakiosyvyys on kolme metriä. Siitä on kuulemma metri vettä, metri mutaa ja metri polkupyöriä. Kaupungin palveluksessa on pari henkilöä, joiden ainoa työ on kalastaa fillareita kanaaleista.

Risteilyllä (360 video)
(Jos toisto tökkii, niin valitse oikean alakulman rattaalla pienempi numero.)

Tunnin kestäneen risteilyn jälkeen patikoimme katsomaan Bloemenmarkt-kukkatoria, joka kadunmitan verran Singel-kanaalissa kelluvia kukkakauppoja. Kadun puolelta lähinnä tulppaanien sipuleja turisteille myyvät putiikit näyttävät ihan tavallisilta kioskeilta. Jatkoimme matkaa auringossa ja ihmisvilinässä kylpevälle Rokin-kadulle, joka on selvästi hiukan normaalia elegantimpien kuppiloiden aluetta.

Upea sää suosi

Ennen paluuta hotellille kävimme nauttimassa illallista kertaheitolla suosikiksi muodostuneessa Cafe Piazzassa. Henkilökunta muisti meidät heti ja saimme saman ikkunapöydän kuin edellisenä päivänä. Tällä kertaa ruokailimme vain pääruoat, jotka olivat todella herkulliset. Ilta oli edelleen aurinkoinen, mutta tuuli sai meidät taivaltamaan melko ripeästi hotellille pakkaamaan valmiiksi seuraavan päivän kotiinlähtöä varten.