Gränna, Medevi, Uppsala

Julkaistu Kategoriat Eurooppa 2008Avainsanat , , ,

Miten hienoa onkaan käydä veden tasalämpöisenä pitävässä suihkussa tilavassa kopissa, jossa ei tarvitse varoa koko kylpyhuoneen roiskimista märäksi. Hotellissa oli myös kelvollinen aamiainen, joskin kahvi oli kuin lämmintä kokista. Lähdimme liikkeelle aurinkoisessa säässä, mutta taivalla purjehti paikoitellen todella märän näköisiä pilviä.

Pysähdyimme melkein heti lähdön jälkeen Grännassa katsomassa miten tehdään polkagris-karkkia. Vaikka moni ei tiedä sen nimeä niin kaikki tietävät punavalkokierteiset kovat sokeritangot. Grännä väittää olevansa tuon hampaantappajan kotikaupunki. Juhan parkkeeratessa kylän vinolle ja uskomattoman epätasaiselle mukulakiviaukiolle yksi mustista pilvistä ruimaisi hiukan vettä niskaamme. Kävelimme hetken pitkin kylän ainoaa katua ennen paluuta mopolle.

Olimme päättäneet mennä Uppsalaan Mälarenin pohjoispuolelta välttääksemme Tukholman ruuhkat. Poikkesimme E4:lta koilliseen. Vaikka nopeus putosikin niin ajaminen oli paljon mielenkiintoisempaa hyväkuntoisella mutkatiellä.

Motalassa yritimme pitää tee/kahvitauon todella nätin pienen järvenpoukaman vieressä olevassa kuppilassa. Saimme jälleen muistutuksen pohjoismaalaisesta ”asiakaspalvelusta”. Kellon ollessa 20 vaille 12 meille sanottiin ”avaamme kahdeltatoista”. Etelämpänä olisi vastaus ollut: ”Katson joko kahvi on valmista.”

Pidimme taukomme Medevi Brunnilla, joka on Skandinavian vanhin terveyskylpylä. Idyllinen mesta näytti olevan ”alkuperäisessä” kunnossa. Jatkoimme matkaa tiellä 50. Ennen Askersundia se kulkee todella hienoissa maisemissa Vätternin pohjoispäässä. Mutkatienautiskelu loppui E20-motariin.

Örebrossa parkkeerasimme aivan keskustassa olevan hienon linnan lähelle ja lähdimme etsimään lounasravintolaa. Ensin löytyi miellyttävän näköinen terassiravintola, mutta tarjoilijan töksäyttämä ”menkää-tilaamaan-sisältä” ei nyt kelvannut meille.

Keskusaukiolta löytyi Jensen´s Bøfhus, josta saimme pöydän hetken odottelun jälkeen. Itse asiassa ”odottelu” tuntui olevan pihvitalon ominaisuus. Tarjoilijanamme toiminut suloinen harjoittelijatyttönen hukkasi pallon melko totaalisesti. Onneksi ruoka oli todella hyvää. Näimme ravintolasalista ulos miten hetkittäin tuli vettä kuin saavista.

Poistuimme ravintolasta yhden rankan kuuron väistyttyä. Kadunreuna, jossa mopo oli parkissa, oli kuin joki. Vaikka juuri silloin ei satanut niin laitoimme sadevehkeet päälle. Tavoitimme sadepilvet Arbogan kohdalla. Sade jäi kuitenkin melko vähäiseksi, koska kurvasimme pohjoiseen E18-motarille. Selvästikin rankasti satava rintama jäi Mälarenin päälle. Muutenkin meillä kävi todella hyvä tuuri koko päivän, koska ympärillä pyörineistä saderintamista huolimatta ajelimme melkein koko päivän aurinkoisessa kelissä.

Uppsalassa GPS väitti Best Western Hotel Svavan olevan rautatieaseman paikalla. Katseen kääntäminen kadun vastakkaisella puolelle auttoi. Meidät vastaanottava nainen oli hyvin ystävällinen, muttei selvinnyt hommasta ilman vapaalle vaihtaneen kollegansa apua. Hotellin ovenpielessä olevat neljä tähteä nostivat odotuksia, joten pettymys oli melkoinen astuessamme huoneeseemme. Kolkossa huoneessa kohisi ilmastointi ja katetulle sisäpihalle antavan matalan ikkunan editse kulki kattorakenteiden huoltoportaikko.

Seuraavana päivänä meidän piti ehtiä Grisslehamnista kymmeneltä aamulla lähtevään laivaan. Siksi menimme respaan hoitamaan check-outin valmiiksi. Respassa oli sama täti, jolle jo vastaanotto oli ollut haaste. Nyt piti kilauttaa kaverille ja pyytää aikalisä. Kysyimme suositusta ravintolaksi, josta saisi kevyttä iltapalaa. Täti laittoi rastin karttaan parin korttelin päähän hotellista. Jätimme tätin ihmettelemään lähtöprotokollaa ja kävelimme ulos himmenevään iltaan.

Tätin piirtämän rastin osoittamassa paikassa on kiinteistövälittäjän toimisto. Koko korttelissa ei ollut ravintolaa. Poimimme täytetyt leivät läheisestä Subwaysta ja palasimme hotellille. Täti oli saanut ohjeet ja check-out onnistui. Lohdutukseksi turhasta ravintolan etsimisestä hän antoi meille baarista haluamamme virvoitusjuomat. Syötyämme huoneessamme katselimme hetken telkkaa, sammutimme ilmastoinnin ja kävimme nukkumaan.