Trinity ja shoppailua

Julkaistu Kategoriat Irlanti 2022Avainsanat , ,

Päivän vierailukohde oli Trinity College tai kuten sen virallinen nimi kuuluu: ”The Provost, Fellows, Foundation Scholars and the other members of Board, of the College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin”. Nimen valintaan on saattanut vaikuttaa se, että opinahjo on perustettu 1592.

Yliopiston parlamenttiaukio pääportin sisäpuolella

Kuuluisimpia opiskelijoita lienevät Oscar Wilde ja Bram Stoker (Draculan kirjoittaja). Tiedenörteille kiinnostavia nimiä löytyy opettajien listalta: William Hamilton (yksi kaikkien aikojen nerokkaimpia matemaatikkoja) sekä Erwin Schrödinger (fysiikan nobelisti), jonka kissa-teoriasta (Schrödinger’s cat) ovat kuulleet nekin, jotka eivät tiedä sen tarkoitusta.

Fellows Square kirjastojen keskellä

Olimme varanneet ennalta liput The Book of Kells -kiertueelle. Kyseinen kirja on Irlannin kansallisaarre. Se sisältää Uuden Testamentin neljä evankeliumia latinaksi kirjoitettuna ja värikkäästi kuvitettuna. Kirjoittajina toimivat munkit ovat piirtäneet monivärisiä ja aivan uskomattomia yksityiskohtia sisältäviä kuvia sekä koristeeksi, että lauseiden aloittaviksi kirjaimiksi.

Kirja on kirjoitettu sulkakynillä korkealaatuiselle pergamentille. Uskomattomat luonnonaineilla tehdyt värit ovat edelleen näkyvissä vaikka kirjalla on ikää jo yli 1200 vuotta. Kiertue koostui kirjan rakennetta esittelevästä huoneesta, jossa oli merkityt kohdat audio guiden kuuntelemiseen. Sitten kuljettiin läpi hämärästä huoneesta, jossa tuo mittaamattoman arvokas opus oli suojalasikotelon sisällä nähtävissä. Kuvaaminen oli ankarasti kielletty, jottei kukaan vahingossakaan käyttäisi salamaa.

Kiertue loppui yliopiston vanhan kirjaston ”pitkään huoneeseen”. Kirjasto on ollut toiminnassa vuodesta 1732 ja kyseinen 65 metriä pitkä sali sisältää yli 200 tuhatta arvoteosta. Kirjojen ikääntyminen tuoksuu vaniljalle ja vanhalle nahalle. Ymmärrettävistä syistä opuksia ei päässyt pläräämään. Kuten kaikissa kunnon museoissakin, poistuminen tapahtui krääsäkaupan läpi.

Old Library Long Room

Kuljeskelimme jonkin aikaa kampuksella, katsellimme hetken kriketin peluuta kenttäviheriön reunalta ja poikkesimme sisään museorakennuksen geologian osaston upeaan aulaan.

Geologian osaston aula

Yliopistoalueen jälkeen suunnistimme ostoskaduille. Pidimme tauon Marks & Spencerin kahviossa nassuttaen pikku välipalat. Seuraavaksi etsimme kivan pubin, johon Juha ankkuroitui Ninan lähtiessä shoppaamaan. Ninan saavuttua takaisin – joltisenkin ajan kuluttua – mietimme hetken ravintolavaihtoehtoja. Koska mitään ihan loistavaa ei tuntunut löytyvän kohtuullisen läheltä ja avoinna juuri silloin, niin päätimme ottaa varman päälle ja menimme uudelleen Bar Italianaan.

Aloitimme molemmat capresella ja Nina toisti aiemman pääruokansa. Juha valitsi tällä kertaa aivan loistavan mureaa possua. Ruoka oli aivan fantastisen hyvää. Kunnon italialainen ei petä koskaan.

Massut täynnä suunnistimme hotellia kohti poiketen matkalla parissa kauppakeskuksessa. Saaliiksi niistä tuli kuitenkin vain iltapalamarjat.