Killarneyn luonnonpuisto

Julkaistu Kategoriat Irlanti 2022Avainsanat ,

Omatoimisessa aamiaisessa on se hyvä puoli, että sen ajankohta on itse valittavissa. Me emme valinneet ihan aikaisinta mahdollista. Aurinko kirkasti aamiaispöytää poutapilvien lomasta.

Siirryimme autolla muutaman kilometrin päässä olevan Muckross Housen parkkipaikalle, jota käytimme tukikohtana ensin pienelle haikkaamiselle upean Muckross-järven tuntumassa. Killarneyn sadan neliökilometrin luonnonpuisto on Irlannin ensimmäinen ja puustoltaan monimuotoisin.

Tallustelimme vanhojen paksujen ja kiemuraisten puiden lomitse satumaisen metsän siimeksessä katsellen upeaa kirkasvetistä järveä ja sen takana kohoavia vuoria. Onnistuimme näkemään jopa yhden punakauriin, joita on ainoastaan tässä luonnonpuistossa Irlannin pääsaarella.

Käpsyttelyn jälkeen kävimme kierroksella viktoriaanisessa Muckross Housessa. Vaikka talo on brittityylinen niin se ei ole ylettömän suuri sadan makuuhuoneen ”kivikasa” vaan muistutti suurta cotswoldilaista taloa. Kuningatar Victorian käyttöön vierailunsa ajaksi muokatut kolme huonetta olivat ihan järkevän kokoisia.

Muckross House
Metsästyshuone
Ruokasali
Kirjasto
Olohuone
Halli
Makuuhuone
Lastenhuone
Kuningatar Victorian päivähuone
Kuningattaren makuuhuone
Keittiö

Talokierroksen jälkeen päätimme lounastaa vierailijakeskuksen turisteja kuhisevassa ravintolassa. Keräilyjonossa edellämme ollut nainen alkoi jutella Ninan kanssa. He juttelivat koko matkan jonon valuessa kohti tilauspistettä. Meistä on edelleen hiukan outoa, että tuntemattomat tervehtivät tullessaan vastaan tai saattavat aloittavat juttelemaan ihan spontaanisti.

Yllättävän maukkaan lounaan päälle joimme yllättävän vetiset americanot. Kupposten jälkeen teimme pienen kierroksen monimuotoisessa puutarhassa tutustumatta syvällisemmin suuren alueen tarjontaan. Jäätelöpaussin jälkeen kurkistimme vielä shopin tarjontaa ja Nina tekikin pari hankintaa.

Puutarhaa

Muckross Housen jälkeen siirryimme autolla parin kilometrin päässä olevan Torcin putouksen pienelle täyteen pakatulle pysäköintialueelle, josta saimme paikan aivan peikkomaisella tuurilla. Käveltyämme parisataa metriä lievää ylämäkeä tulimme putoukselle. Se on 20 metriä korkea, mutta eri tasojen kautta sata metriä pitkä sarja pieniä vesiputouksia.

Torc Falls

Lähdimme palaamaan kohti Killarneyn kaupunkia tarkoituksena kurkistaa vielä Killarney House viimeisenä kohteena. Tökkiessämme ruuhkan mukana keskustaa kohti alkoi molempia raukaista sen verran, että päätimme turismin riittävän tältä päivältä ja suunnistimme asunnolle.

Edellispäivänä meille asunnon luovuttanut vanhempi mies ei ollut ottanut maksua, joten Juha käveli talojen edessä olevan Reception-kyltin osoittamaan suuntaan. Pensasaidan ja leveän nurmikon takaa löytyi talorivi, jossa yhden takapihalla olevan vajan seinässä luki sama teksti.

Majassa istuskeli nuorehko mies, joka tarkisti maksutilanteen ja kertoi sen menneen jo korttiveloitukseen. Asian selvittyä Juhalla oli vielä pitkähkö ja hauska juttutuokio kaverin kanssa ajankohtaisista asioista, matkailusta, Irlannista ja tietysti autoista.