Tarina munankeittimestä

Julkaistu Kategoriat Uutiset

Syön kananmunia jokaisella aamiaisella – yleensä keitettyinä. Niiden valmistamisesta on tullut osa aamun rutiinia ja se on tapahtunut todella helposti muun toiminnan ohessa. Kunnes se ei enää sujunutkaan niin hyvin …

Olen käyttänyt aamiaismunien valmistamiseen vanhaa vedenkeitintä, jossa annan munien kiehahtaa ja kymmenisen minuuttia sen jälkeen kaadan kuuman veden pois ja kylmän tilalle. Tuloksena on täydellisiä kovaksi keitettyjä kananmunia – useimmiten. Munien räjähtämistä rajoittaa pieni loraus etikkaa keitinveteen.

Homma toimi hienosti, kunnes keittimeni kiehumistunnistin sanoi sopimuksen irti. Päätin hankkia tilalle ”oikean” munankeittimen. Vanhat muistoni kyseisestä laitteesta olivat hirvittävä rääkäisy höyrystämiseen käytetyn veden loputtua ja kuumentuneen muovin tuoksu. Oletettavasti kuitenkin jotain kehitystä olisi tapahtunut reilussa 30 vuodessa.

Tutkin jonkin aikaa eri vaihtoehtoja ja hämmästyin kuinka harva laite katkaisee virran automaattisesti munien valmistuttua. En näe mitään järkevää syytä miksi hommansa loppuun hoitanut laite pitäisi erikseen sammuttaa käsin. Löysin kuitenkin teknisesti kiinnostavan munankeittimen, jonka voisi tilata Amazonilta Saksasta. Se on kokonaan metallirakenteinen ja katkaisee virran automaattisesti.

Lokakuun 20. päivä tilasin laitteen ja jäin odottamaan toimitusta, jonka piti tapahtua marraskuun 7. päivään mennessä. Vasta tilausvahvistuksesta selvisi, että laite ei suinkaan tulisi Saksasta vaan Kiinasta. Se selitti kolmen viikon odotusajan. Tilausvahvistuksessa ei epätyypillisesti ollut seurantalinkkiä vaan ainoastaan nimellinen viittaus minulle outoon kuljettajaan sekä merkillisen pitkä seurantakoodi.

Marraskuun alussa kysyin – Amazonin kautta – lähettäjältä parempia seurantatietoja ja sain ne nopeasti. Siitä selvisi, että 7. marraskuuta paketti oli ”saapunut kohdemaahan”. Sitten tuli Suomen Postin lakko. Yritin turhaan selvittää mikä yhtiö olisi Suomessa toimittajana. Postin lakon jälkeen 29. marraskuuta ilmestyi seurantaan merkintä siitä, että pakettia olisi ”yritetty toimittaa” perille. Satuin olemaan kotona kyseisenä päivänä ja kukaan ei todellakaan soittanut ovikelloa. Kirjoitettuani tästä Amazonille sain vastaukseksi, että toimitus tapahtuisi lähipäivinä.

En oikein jaksanut uskoa Amazonin automaattivastausta, joten aloin tutkia asiaa. Saamieni seurantatietojen kautta löytyi Kiinan osuudesta vastannut toimittaja. Kyseisen yrityksen sivusto oli ainoastaan kiinaksi, mutta Googlen kääntäjän avustuksella löysin kohdan, johon laittaa seurantakoodin. Se vei minut erilliselle seurantasivulle, josta löysin samat tiedot kuin aiemmin käyttämälläni seurantasivulla.

Tällä uudella sivulla oli kuitenkin yksi olennainen tieto lisää. Sieltä löytyi ns. ”viimeisen mailin” seurantakoodi. Uusi koodi paljastui Viron postilaitoksen seurantakoodiksi ja sen avulla minulle selvisi, että pakettini oli jo noudettavissa lähikauppamme postipisteestä vaikken ollut saanut siitä mitään ilmoitusta Postilta – yllätys, yllätys. Kävin hakemassa paketin, joka näytti siltä, että sen olisi toimittanut Ace Ventura.

 

Avatessani paketin sisältö oli kuitenkin ehjänä. Ensimmäisenä löytyi käyttöohjepaperi – ainoastaan kiinaksi. Sitten huomasin virtapistokkeen olevan sellaisen, joka saattaisi sopia brittiläiseen pistorasiaan. Tarkastellessani laitetta siitä löytyi Kiinan CCC-sertifikaatti, muttei todellakaan EU:ssa hyväksyttyjä CE tai RoHS -merkintöjä.

Jotenkin kuvittelisi, että Saksan Amazon myisi Euroopassa hyväksyttyjä sähkölaitteita. Virtapistokkeen takia käytin nimenomaan Saksan enkä UK:n Amazonia, jotta varmistaisin sopivuuden suomalaiseen rasiaan. Se siitä varmistuksesta. Nyt odotellaan palautuskoodia Amazonilta – ja erilaista tuotetta toisesta verkkokaupasta …