Air & Motor Show Live

Julkaistu Kategoriat Tapahtumat

Herätessäni lauantaiaamuna luulin vielä meidän olevan lähdössä tyttäreni kanssa Ikeaan. Aamiaista tehdessämme Nina paljasti kyseessä olleen vain juoni saada minut varaamaan lauantai kalenteristani. Näytin varmaan normaaliakin hölmistyneemmältä Ninan alkaessa laulaa ”Paljon Onnea Vaan …”

Tyttäreni Kirsi oli keksinyt antaa minulle (todella aikaisen) syntymäpäivälahjan. Minulle ja Ninalle oli kuulemma VIP-liput Malmin lentoasemalla järjestettävään Air & Motor Show Live -tapahtumaan. Rajallisista pysäköintimahdollisuuksista johtuen paikalle suositeltiin saapumaan julkisilla. Innostuin kuitenkin sen verran, etten halunnut käyttää juna-juna-bussi-yhteyttä vaan tilasimme taksin.

Harmaasta ja sateiseksikin povatusta säästä huolimatta Malmin lentoasemalle olikin jo kerääntynyt sen verran porukkaa, että lähikadut olivat täynnä väärin pysäköityjä autoja. Pääsimme suoraan jonon ohi, koska lippumme oli varattu ennalta. Kentälle johtavan tien varressa kerättiin porukalta sateenvarjot pois, koska ne olisivat vaaraksi väkijoukossa.

Kiertelimme ensin katsomaan lentokonehangaarien ulkopuolelle pysäköityjä pienkoneita. Niiden takana järjestettiin helikopterilennätyksiä. Rapsakasta hinnasta huolimatta päätimme tarttua harvinaiseen tilaisuuteen ja ostimme liput. Pienen odottelun jälkeen olikin meidän vuoromme ja nousimme todella hintelän tuntuiseen pikkukopteriin.

Ilmavispilän pienuus korosti lentämisen tuntumaa. Oli kuin meitä olisi heiluteltu valtaisan nosturin kohottamassa muovikuplassa. Noin 250 metrin korkeudessa olevat pilvet pakottivat kopterin pysymään matalalla ja sekin tekin muutaman minuutin lennosta todella hauskan kokemuksen. Hupaisa yksityiskohta oli kopterin tunnus: OH-HEL

 

Laskeuduttuamme lähdimme katselemaan mitä radalla pörräsi. Osuimme parahiksi katsomoon juuri, kun ruotsalainen FMX-prätkätiimi aloitti hyppysesityksen. Kaverit ottivat todella reilusti ilmaa alle heittäen helpon näköisesti jopa voltteja rampilta toiselle.

 

Loikkimisen jälkeen radalla alkoi taas tapahtua. Seurasimme erilaisten kaksi- ja nelipyöräisten pörräämistä lentokentälle tehdyllä, kahden ja puolen kilometrin mittaisella, radalla. Tässä videossa on koostetta päivän aikana näkemistämme ratakierroksista.

 

Alueen ruokatelttojen tarjonta ei oikein natsannut Ninalle, mutta kävimme kahvilla lentokenttärakennuksen toisen kerroksen kuppilassa. Lämmittelypaussi oli miellyttävä vaikka uhattua sadetta ei tullutkaan.

Päivän ehdoton kohokohta oli lentonäytös, jossa varsin suomalaiselta kuulostava Martin Sonka näytti mihin taitolentokone pystyy. Vaikka tsekkipilotti ei olekaan ihan Red Bull Air Racen terävimmässä kärjessä, niin hän riepotti konettaan juuri kuten sellainen, joka tekee mitä haluaa muiden tehdessä mitä osaavat.

Näytöksen kruunasi stuntti, jossa Martin lentää 192 kilometrin tuntinopeudella kahden metrin korkeudessa ramppien välistä ja yksi FMX-ryhmän kuskeista loikkaa samalla hetkellä koneen ylitse. Kaverit olivat kuulemma tehneet stuntin kerran aiemmin edellisen päivän treeneissä. Näytöksessä he tekivät sen – kuuluttajillekin yllätyksenä – kahdesti, josta ensimmäinen on alla olevan videon lopussa.

 

Kuljeskelimme vielä alueella katsellen bensakrematorioiden valikoimaa ja niitä ihailevia ihmisiä. Sadetta ei tullut lainkaan ja ilma alkoi jopa lämmetä hiukan. Ennen lähtöä käväisimme vielä katsomassa kahden stunttimotoristin esitystä siitä miten renkaita kulutetaan.

 

Kiitos Kirsille todella ikimuistoisesta syntymäpäivälahjasta!

2 kommenttia artikkeliin ”Air & Motor Show Live”

    1. Kiitos sinulle, että pääsin kuvaamaan niitä! 🙂

Kommentointi on suljettu.