Verlan ruukkikylä

Julkaistu Kategoriat Motoretket

VerlaSateisena alkaneen kesäkuun ensimmäisellä viikolla jännitettiin millainen sää osuu sunnuntaille. Vettä saatiin vielä edeltävänä yönä reippaasti, mutta aamu valkeni sateettomana vaikkakin harmaana.

Kaikki Helsingistä lähtemään ilmoittautuneet sekä motokaverin tuttavapariskunta saapuivat lähtöpaikkaan Itäkeskuksen Essolle. Esittäytymisten jälkeen ennen puoli kymmentä lähtivät Juha & Kirsi, Ilari, Janne & Petra, toinen Juha, Kari, Marjut ja Olli seitsemän pyörän letkana tietä 170 itään.

Porvoosta oli jo edellisenä iltana tiedusteltu kahvilapaikkoja, mutta muutakin kuin nestemäistä aamiaista tarjoilevaa kuppilaa jouduttiin paikan päällä etsimään joukolla. Markku liittyi porukkaan Porvoossa kuten oli sovittu. Hän olikin joukon ainoa, joka nautti tuhdin aamiaisen muiden tyytyessä kahvin ohella rantakahvilan heppoiseen leipä- ja pullatarjontaan.

Porvoosta suunnistimme tielle 1605 kohti Myrskylää. Ajelimme koleassa, mutta kuivassa säässä tietä 174 Artjärven kautta Pyhäjärven pohjoispuolelta ja tulimme Kimonkylän kohdalta kuutostielle. Kuusankosken suunnassa näytti sen verran sateiselta, että pidimme lyhyen tauon bussipysäkillä ja ne, joilla oli, pukivat päälleen sadevarustusta. Sade ei kuitenkaan yltynyt tihkua pahemmaksi. Kuusankoskella Markku kääntyi kotia kohti perhejuhlaa viettämään.

Tiellä 46 ajeltiin taas ihan kuivassa kelissä ja saapuessamme Verlaan näyttivät pilvet jo rakoilevan. Olimme ilmoittautuneet ruukkikylän pahvitehtaan opastuskierrokselle kello yhdeksi ja saavuimme sopivasti perille noin kymmentä vaille. Oppaanamme toimi venäjää opiskeleva Satu, jonka kesäpesti oli kestänyt vasta kuukauden. Näimme kierroksen aluksi lyhytelokuvan pahvitehtaan historiasta. Vanhan projektorin rätinä sopi miljööseen erinomaisesti.

Kuljimme tehtaan läpi seuraten puun kulkureittiä sen muuttuessa tukista pahviksi. Saimme kuulla hauskoja yksityiskohtia tehtaan historiasta ja työntekijöistä. Kukaan opasta kuuntelevista tuskin olisi kuitenkaan vaihtanut nykyhommaansa kuutosten sävyttämään tehdastyöhön. (Kuutena päivänä viikossa aamukuudesta iltakuuteen.)

Olimme hapekkaankolean ajelun ja opastuksen jälkeen valmiit käymään buffetlounaalle Patruunan Pytinkiin, mistä meille oli varattu pöydät. Sitä ennen kuitenkin keräännyttiin ryhmäkuvaan Pytingin portaille. Juha ja Marjut virittelivät kamerat pihavalaisimen päälle ja kirmasivat än-yy-tee-nyt-tyylillä mukaan kuviin. Kuten kuvista näkyy oli sää hetkellisesti vallan kesäinen.

Nautimme lounasbuffet’sta alkajaisiksi mustajuurikeittoa ja salaattipöydän antimia. Lämpiminä ruokina oli tarjolla kalaa, makkarakastiketta ja porsaanleikettä. Päätimme hyvän lounaan kahvitellen. Tässä vaiheessa Janne ja Petra hyvästelivät lähteäkseen vapauttamaan lastenvahtinsa.

Muukin porukka kerääntyi pyörille sen suuremmin ruukkikylään tutustumatta. Suuntasimme letkan tietä 363 Vierumäelle ja madeltuamme sen läpi tietä 140 Lahteen, jossa pysähdyimme Vesijärven rannalle Ravintola Lokkiin kahville. Kahvilla ollessa sovittiin, että stadia kohti lähdettäessä kukin irtautuu porukasta omaa tahtiaan. Liikkeelle päästyämme Ilari kurvasikin saman tien motarille. Mäntsälän kohdalla Marjut ja Olli pysähtyivät tankille ja shoppaamaan. Juha & Kirsi, toinen Juha ja Kari ajoivat – jonkin matkaa jopa sateessa – kirjaimellisesti tien 140 päähän, jossa morjestettiin kolmoskehälle poistuen.

Kiitokset kaikille osallistujille mukavasta päivästä!
– ja Karille kuvamateriaalin täydentämisestä.