Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Julkaistu Kategoriat Espanja 2017Avainsanat ,

Päivän suunnitelma oli lounastaa, mennä sairaalaan ja käydä kirkossa. Kaksi kolmesta on ihan hyvin. Ajelimme metrolla koilliseen ja etsimme Il Piccolo Focone -ravintolan, josta saa myös gluteenitonta pizzaa.

Nautittuamme erinomaiset pizzat kävelimme läheiselle Hospital de la Santa Creu i Sant Pau -sairaalalle. Kyseisen hoitolaitoksen 600-vuotisen historian kiinnostavin osuus on 1900-luvun alussa rakennettu katalonialaisen modernismin arkkitehtuuriluomus.

Arkkitehti Lluís Domènech i Montaner suunnitteli sairaalan sillä periaatteella, että potilaat paranevat tehokkaammin kauniissa ympäristössä. Upeasti koristellut hoitorakennukset ovat näennäisesti irrallaan puistomaisessa ympäristössä, koska niitä yhdistävä – kilometrin mittainen – käytäväverkko on maan alla. Rakennuskompleksi on nykyisin museo ja kulttuurikeskus, kun uusi sairaala avattiin lähistölle 2009.

Kiertelimme Unescon maailmanperintökohteen yleisölle avoimissa tiloissa, joita oli melko vähän. Niistä sai kuitenkin käsityksen siitä kuinka upean ulkokuoren alla on toiminnallinen ja silti kaunis sisäpuoli. Sairaala on ollut koko historiansa ajan avoin kaikille, joka ei ollut 1900-luvun alussa kovinkaan yleistä. Lisäksi se on ollut Katalonian tärkein tutkimus- ja opetussairaala.

Sairaalalta suunnistimme alamäkeen ja torjuimme paahtavan helteen aiheuttamaa nestehukkaa puistomaisen kävelykadun penkillä istuessamme. Tauon jälkeen saavuimme Sacrada Familia -kirkolle vain huomataksemme valtaisat jonot itäpuolen porteilla. Länsipuolella oleva lippukassa oli suljettu ja infotaulu kertoi kirkon olevan loppuunmyyty koko päivän.

Päätimme jatkaa matkaa kohti Tetuan-aukiota, jonka lähistöllä on gluteenittomia tuotteita tarjoileva Gula Sana -kahvila. Kahvitauon jälkeen laskeuduimme metroon ja ajoimme L2-linjan päätepysäkille Paral-lelille vaihtaaksemme L3-linjalle. Asemaa remontoitiin ja käytäväkiemurtelun jälkeen päädyimme kylttien opastamana hissille.

Laskeuduimme laituritasoon, jonka vieressä oli juuri juna ovet avoimina. Loikkasimme vauhdilla kyytiin. Junan lähtiessä liikkeelle katsoimme näyttötaulua ja huomasimme olevamme L2-junassa takaisin tulosuuntaamme. Ohitsemme lipuvista opasteista näimme, että L3-junaan olisi pitänyt kiertää vielä yhden välikäytävän kautta.

Ajelimme siis koko rahan edestä ja vaihdoimme Universitatilla L1-linjalle, jolla päädyimme viimein Espanya-asemalle. Kävimme tutussa Mercadonassa ostoksilla ennen paluuta asunnolle.