Picasso ja katedraali

Julkaistu Kategoriat Espanja 2017Avainsanat ,

Olimme pari päivää aiemmin pistäytyneet Picasso-museon edustalla toteamassa pitkän jonon. Siksi meillä oli nyt netistä ostettu fast-pass-lippu jonon ohi. Sujuva metroajelu toi meidät paikalla hyvissä ajoin ennen kello kahdentoista aikavaraustamme.

Jonon ohi pääsi aivan eri porttikäytävästä ja haimme audio-guidet ennen kierroksen aloittamista. Picasson nuoruuden työt ovat aivan hämmästyttäviä. Jo 13 vuoden ikäisenä maalattu muotokuva vanhasta miehestä osoittaa hänen kykynsä. Tuotanto onkin varsin ”perinteistä” aina 20 ikäisenä alkaneen sinisen kauden alkuun saakka.

Picasso otti vaikutteita lukuisilta klassisilta mestareilta kopioimalla heidän töitään omalla tyylillään. Museon merkittävin kokoelma on Picasson vuonna 1957 maalama kubistinen 45 teoksen sarja variaatioita Diego Velazquezin taulusta Las Meninas. Samaan työrupeamaan lasketaan myös 13 muun aiheista teosta. Museossa ei saa kuvata, mutta Nina nappasi pari salaotosta häntä eniten miellyttäneistä teoksista.

Taidepläjäyksen jälkeen etsimme tiettyä japanilaista ravintolaa, mutta sen ollessa suljettuna löysimme sattumalta toisen. Tokyo Sushi -ravintolan tarjoilija loi meille mielikuvan masentuneen Don Quixoten muppet-versiosta. Erinomaisen maukkaat ruoat hän kuitenkin toi pöytäämme ihan ripeästi.

Nappasimme vielä kahvit kuppilassa, joka mainosti tekevänsä parempaa kahvia kuin George Clooney. Tosin siihen ei paljoa vaadita, koska kyseinen näyttelijä on karmaisevan makuisen Nespresso-moskan mainoskasvo. Kieltämättä laiha litku oli hieman parempaa.

Erinomainen lounas vaati erinomaisen jälkiruoan. Matkalla aiemmin käymäämme Gelaaati-puotiin kuljimme katedraaliaukion läpi. Huomasimme, ettei kirkkoon ollut jonoa ja porukka selvästikin nousi pääovelle ilman lippuja. Sellaiset toki piti ostaa, mutta nyt ne sai pääovelta jonottamatta, joten päätimme poiketa sisälle.

Katedraali on käymisen arvoinen, jos sattuu pitämään jyhkeästä goottilaisesta tyylistä sekä upeasti koristelluista sivualttareista. Yllätykseksemme löysimme hissin, joka vei katolle asetetuille kävelyrampeille. Sieltä oli melko hyvät näköalat kaupungin ylle. Kirkon historiaan kuuluu hanhien kasvattaminen kloistereissa ja niiden ajoittainen kaakatus kuului kirkon puolelle avoimesta sivuovesta.

Gelaaati! di Marcon jäätelö oli edelleen erinomaista. Sen voimalla Nina shoppasi Oysho-liikkeessä ja El Corte Inglesissä vielä ennen metroajelua takaisin asunnolle.