Olimme jo ennen reissua varanneet opastetun kokopäiväretken torstaille. Lähtö oli puoli kymmeneltä Via Cavourilta, joten noin tuntia aiemmin nousimme asunnon läheltä paikallisbussiin päästäksemme lähemmäs retken kokoontumispaikkaa.
Kokoontumispaikassa oli jo porukkaa odottamassa. Noin parikymmentä minuuttia ennen lähtöaikaa tuli paikalle nainen keräämään ilmoittaumiset ja jakamaan tunnistustarroja. Sen jälkeen nuori mies jakoi kaikille tarroitetuille pienet radiovastaanottimet. Kun kuulokkeen laittoi korvalle, niin sieltä kuului oppaanamme toimivan miehen ääni. Hän kierteli esittäytymässä.
Kun kaikki 49 osallistujaa olivat päässeet bussiin alkoi reilun puolen tunnin matka itäänpäin, jossa on pikkukaupunki nimeltä Tivoli – aiemmalta nimeltään Tibur. Noin puolet matka-ajasta kului Rooman keskustasta poistumiseen. Tivoli sijaitsee vuoriston viileämmässä ilmastossa ja on siksi ollut suosittu roomalaisten ylimysten kesäasuntojen rakennuspaikka.
Ensimmäinen kohteemme oli Villa Adriana eli keisari Hadrianuksen rakennuttama kesäasunto. Hadrianus tuli keisariksi 41-vuotiaana vuonna 117. Hän oli matkustellut paljon eikä tahti hidastunut hänen tultuaan keisariksi. Siksi on aivan käsittämätöntä, että 21-vuotisen hallintokautensa aikana hän ehti rakennuttaa noin 60 hehtaaria laajan kesäasuntokompleksin Tiburin lähistölle.
Oppaamme oli ammatiltaan arkeologi, joten hän osasi kertoa kaivauksista löydetyn arviolta noin 60 prosenttia koko rakennelmasta. Osa rakennelmista on viiden kerroksen korkuisia, joista neljä kerrosta on ollut maan alla orjien asuntoina. Suurin osa on tuhoutunut Rooman keisakunnan romahdettua, kun rakenteiden marmoriosia käytettiin Rooman kaupungin rakentamiseen. Pelastuneet patsaat ovat suurelta osin Vatikaanimuseossa ja muualla maailmalla. Kävelimme halki vain pienen osan koko alueesta.
Retkelle lähtö ja Villa Adriana
Kierroksen jälkeen siirryimme bussilla Tivolin keskustaan, jossa meille oli varattu noin tunti omaa aikaa. Käytimme sen lounastamalla oppaan suosittelemassa Ristorante L’Angolino di Mirkossa. Suositus oli paikallaan, koska lounas oli erinomainen. Juha maistoi myös kauden herkkua eli artisokkaa roomalaisittain. Se sopi erinomaisesti maukkaan lasagnen lisukkeeksi.
Ehdimme vielä pyörähtää korttelin ympäri ennen kuin oli aika kokoontua seuraavan kohteen edustalla. Menimme jälleen oppaamme mukana Villa D’Esteen, joka on mahtavan kardinaalisuvun aikanaan omistama kesäasunto. Sen erityispiirre ovat upean puutarhan suihkulähteet. Ne saavat voimansa luonnollisesta vedenpaineesta, joka tulee vuoristojoesta. Komeimmassa suihkulähteessä on myös vedenpaineella toimiva urkukoneisto, jonka musisointia kuuntelimme.
Opastetun kierroksen jälkeen meillä oli reilu puoli tuntia aikaa katsella puutarhaa ja asuinpalatsia omaehtoisesti. Puoli neljältä kokoonnuimme jälleen huvilan edustalla ja seurasimme opastamme takaisin bussille. Matka Rooman keskustaan vei melkein tunnin, johtuen aamua ruuhkaisammasta liikenteestä. Upea retkemme päättyi samaan paikkaan, kun mistä olimme lähteneet.
Villa D’Este
Kävelimme Via Cavourin alkupäähän ja nautimme jäätelöt. Kiersimme Forum Romanumin takaa hallintokukkulalla, josta jatkoimme pikku kujia kiemurrellen kohti laskevaa aurinkoa. Poikkesimme vielä pikavisiitillä Pantheonissa, koska sinne ei ollut jonoa.
Olette aivan uskomattomia kuvarunsauden kanssa. Upeat rauniot, sig transit jne.
Kun olin päässyt villa d’Estin katsomisen ja ihailun loppuun, olikin jatkona tarjolla teidän vuoden 2018 juhannuskohteenne. No vähän vaatimattomampi villa siis.
Oikolukijan korjaus Villa D’Esten