Luoyang – Xi’an

Julkaistu Kategoriat Thaimaa ja Kiina 2006Avainsanat , ,

Huoneestamme oli hieno näköala – vajaan kilometrin päähän. Aamu valkeni todella utuisena, muttei satanut. Neljän tähden aamiainen jäi Juhalta paahtoleivän asteelle. Jokin edellisen päivän sapuskoissa ilmoitteli itsestään.

Kahdeksan maissa pakkasimme kimpsumme autoon. Päivän ainoa kohde oli Longmen, jossa Yi-joen molemmilla puolilla nouseviin kallioseiniin on koverrettu tuhansia syvennyksiä. Joka kolossa on vähintään yksi Buddha-veistos tehty suoraan kalliosta. Vanhimmat ovat noin 2500 vuotta vanhoja.

Kallioon kaiverrettuja Buddhia

Suuremmissa luolamaisissa syvennyksissä on Buddhan lisäksi useita muitakin hahmoja sekä kirjoituksia. Ennätys on 15 tuhatta kiveen nikerrettyä pystiä yhdessä kolossa. Kaikkiaan patsaita on arviolta 100.000. Suurin on yli 17-metrinen Mona Lisan tavoin hymyilevä pulloposki.

Ylitimme joen lohikäärmepaatilla ja vastarannalla kuljeskelimme myös läpi temppelipuutarhan. Se on pystytetty Tang-dynastian (v. 618 – 907) aikaisen runoilijasuuruuden haudan ympärille. Sirkkojen siritys metsäisessä maisemassa oli ajoittain korvia huumaavan äänekästä. Korvatulpatkin on varmaan kiinalainen keksintö.

Longmenissa oli muutakin nähtävää, joskin sitä ei mainosteta. Löysimme ehkä pari kylttiä, joiden englanninkielisessä käännöksessä ei ollut kirotusvihreitä tai käsittämättömiä lauseita: ”Toursit Center”, ”Complaining office”, ”Visitor halts!”, ”Film battery for rent of sale camera.”

Palailimme rauhallista tahtia kaupunkiin. Shumimme oli tänään leppoisammalla tuulella eikä torvikaan soinut kovin ahkerasti. Pysähdyimme lounaalle matkan varrella olevan hotellin ravintolaan. Jenny tilasi meille sapuskaa. Hetken kuluttua paikalle tuli italialainen pariskunta oppaineen. Paikalliseen tapaan meillä, kuten italialaisillakin, oli oma pöytä. Oppaat ja kuljettajat söivät keskenään.

Lounaan jälkeen meidät vietiin rautatieasemalle. Soft seat -luokan odotusaulaan kertyi useita turistiryhmiä oppaineen. Olimme nähneet samaa porukkaa jo Shaolinissa. Selvästikin olimme turismin pääväylällä. Jenny huolehti meidät junaan.

Nousimme korkean vaunun toiseen kerrokseen tyypillisessä ryysiksessä. Hätyytimme pois paikoillamme istuneet kiinalaispojat ja nostelimme kamppeemme hattuhyllylle. Juna lähti viisi minuuttia myöhässä. Sitten vaan istuskeltiin lueskellen ja katsellen paikallista käytöskulttuuria.

Junakokemuksistamme päätellen kinkit lienevät sosiaalista porukkaa: vaihdetaan ihan mukava määrä juttua makuuhyttiin päätyneen maanmiehen kanssa tai läiskitään istumavaunussa korttia vastakkain naurun ja kovaäänisen jutustelun säestyksellä. Välillä junan kovaäänisistä alkaa kuulua musakkia turhankin kovalla. Silloin paikalliset vastaavasti korottavat ääntään tullakseen kuulluiksi.

Junien aikataulutus on myös ilmeisen zen-vaikutteista. Välillä seisoskellaan pitkiä aikoja maaseutuasemilla ja syödään eväitä. Pahviset nuudelipurkit ja muutkin roskat heitetään kylmästi ikkunasta ratapenkalle. Ilmakaan ei liiku junan seisoessa.

Istuskellessamme ahteri puuduksissa siunailimme sitä, että tämä oli reissumme viimeinen osuus junassa. Yöjuna Beijingistä oli onnistunut myöhästymään reilun puoli tuntia kahdeksan tunnin reitillä. Tämä löi ennätyksen myöhästymällä reilut kaksi tuntia viiden ja puolen tunnin pätkällä.

Asemalaiturilla oli oppaita poimimassa kaikki muut turistit, mutta meidän nimiämme ei ollut kellään. Laiturin tyhjennyttyä päätimme mennä asemalta ulos ja soittaa yhteyshenkilöllemme. Kirsi kuitenkin bongasi nimikylttiämme heiluttelevan kiinattaren. Myöhästymistä ja poikkeuksellista vastaanottoa selvitellessä neitosen nimi jäi kuulematta.

Diamond International hotelli on kävelymatkan päässä asemalta. Meitä odotti siellä oikein sviitti ja illallinen ravintolassa. Tarjolla oli länsimainen menu joko lohta tai pihviä. Päätyessämme jälkimmäiseen kuului kysymys: ”Do you want you stiik well cooked?”. Kirsillä oli jo kova nälkä ja pitkän kaavan mukainen tarjonta katosi ennätysajassa.

Ennen nukkumaan käymistä hihittelimme vielä huoneessamme olevien kylttien ja palveluoppaan sisältöä:

  • ”Tap Water Not Drinking”
  • ”Please make up room”
  • ”Rate are subject to charge without prior notice.”
  • ”Please don’t worry if fire occurring, Our hotel have owned advanced scattering to ansure you transmitted safety.”