Merta edemmäs

Julkaistu Kategoriat Eurooppa 2009Avainsanat

Heräsimme hyvin nukutun yön jälkeen kännyköiden duettoon, koska molemmat olivat laittaneet herätyksen. Muutamaa minicroisanttia myöhemmin asetuimme kahden hengen pöytään baarien väliseen käytävään. Nina selasi matkakirjoja ja Juha naputteli läppäriä. Harmaan kelin keskelle ilmestynyt aurinko ajoi meidät etsimään vähemmän häikäisevää istumapaikkaa. Löysimme sellaisen kannen toisella puolella olevasta Hansa Loungesta. Valtasimme kolmen hengen sohvan jatkaen samaa puuhastelua.

Loungessa istuskeli myös iäkkäämpi suomalainen pariskunta, jotka täyttelivät saksankielistä sanaristikkoa toisiltaan sanoja kysellen. Yksi herra istui nautiskellen Loungen hierovasta nojatuolista ja muutama muu matkustaja miehitti huoneen puolta tusinaa tuolia. Porukkaa meni ja tuli harvakseltaan satunnaisten hiljaisten keskustelujen pysyessä perhepiireissä.

Paikalle saapui pari nuorehkoa miestä, joista toinen nähdessään Juhan läppärin kysyi englanniksi miten laivassa pääsee nettiin. Ilmeisen hämillään ”ei nettipääsyä” -vastauksesta, kaveri kysyi olisiko meillä Puolan karttaa, koska he etsivät reittiä seuraavasta satamasta eli Gdyniasta Velenjeen Sloveniassa. Juhan keskustellessa toisen kaverin kanssa oli toinen kaivanut läheisestä kaapista esille kytkinlaatikon ja viritteli miniläppäriään siihen johdolla kiinni vain huomatakseen, ettei siitäkään päässyt laivan sisäverkkoa edemmäksi.

Sillä aikaa Juha oli jo etsinyt Autoroute-ohjelmalla kavereille ajoreitin ja antoi läppärin keskustelukumppanilleen katsottavaksi. Kundi huomasi nopeasti, että koneen näytöllä oli pari sanaa suomea ja naureskellen vaihtoi keskustelukielen erittäin hyvin puhutuksi suomeksi. Miesten tehdessä muistiinpanoja kartan ehdottamasta ajoreitistä läpi Saksan nopeiden moottoriteiden, liittyi sanaristikkopariskunta mukaan keskusteluun. He tunsivat Saksan ilmeisen hyvin ja useasta suunnasta satelevat neuvot hiukan pitkittivät muistiinpanojen kirjaamista. Kaverukset saivat kuitenkin selkeät ajo-ohjeet aikaiseksi ja poistuivat kiitellen.

Tapaus toimi kuin patovallin aukaisu ja huoneessa virisi yleinen matkailuaiheinen keskustelu. Sanaristikkopariskunnan lisäksi jutusteluun toi oman panoksensa perhelomalla oleva autoista kiinnostunut mies. Tuntui kuin hänen mielestään Euroopan parhaat nähtävyydet olivat eri merkkien autotehtaat. Muu perhe ei kuulemma jakanut hänen innostustaan. Hauskan jutustelumme keskeytti lounasaika.

Keli oli muuttunut tuulisemmaksi ja luonaalle siirtyessämme vaahtopäiden seassa ajaminen tuntui selvästi laivan liikkeissä. Luonaalla osasimme jo natuuttaa kohtuumäärissä ja olo oli ihan mukava palatessamme Hansa Loungeen. Saimme vielä saman sohvankin uudelleen vallattua ja keskustelu jatkui sanaristikkopariskunnan kanssa. Autoentusiasti oli poistunut, mutta muita keskustelukumppaneita oli jälleen paikalla. Juha ja Nina merkitsivät valmiiksi karttamerkintöjä kiinnostavista kohteista ladattavaksi GPS-laitteen muistiin.

Laiva saapui Gdyniaan neljältä laivan aikaa (= Suomen aikaa). Lähestyessämme suojaisaa satamaa laivan liike muuttui jälleen rauhalliseksi lipumiseksi. Satamaan saapuminen katkaisi keskustelut, kun porukkaa ravasi edestakaisin katselemassa Loungen näköalaikkunoista. Myös läppärin akun lopahtaminen ajoi meidät hyttiimme, koska sohvan lähellä ei ollut sähköpistokkeita.

Tuntia myöhemmin siirryimme entisestään selvästi harvenneen matkustajajoukon mukana illalliselle. Matkalla ruokasaliin pistäydyimme katselemassa vanhan satamakaupungin nosturimetsän dominoivaa siluettia.

Illallisen tarjonta oli edelleen kohtuullisen monipuolista, mutta varsinkin lämpimien ruokien taso oli selvästi pudonnut. Oli erittäin helppoa syödä kohtuullisen vähän. Laiva lähti jatkamaan matkaa ruokailumme aikana. Nina ilahtui kuullessaan laivatorven huudahtavan hyvästiksi Gdynialle. Vietimme loppuillan hytissämme reittejä suunnitellen ja valmistautuen seuraavan päivän aikaiseen heräämiseen.