Helmeilyä

Julkaistu Kategoriat Islanti 2023Avainsanat ,

Lähdimme tallustelemaan sateiseen aamuun uuteen suuntaan eli eteläänpäin parin kilometrin verran. Kohteemme oli pienen kukkulan laella oleva Perlan eli luonnontieteiden museo, jonne olimme varanneet liput edellispäivänä.

Rakennus on kuin kuuden ympyrässä lähekkäin seisovan matalan tynnyrin päälle olisi asetettu puolipallo peittämään keskelle jäävä reikä. Jokainen tynnyri sisältää 4 miljoonaa litraa geotermistä kuumaa vettä Reykjavikin tarpeisiin. Puolipallossa on ravintola ja alemmissa kerroksissa on luonnontieteiden museo. Päästyämme sisään sateesta saimme lippua näyttämällä silikonirannekkeet, joissa oli QR-koodi. Löysimme pohjakerroksesta lokerikon, josta vuokrasimme suurimman kokoluokan lokeron reppuja sekä sadevarusteita varten.

Aloitimme kierroksen Islannin saaren geologisesta historiasta kertovasta huoneesta, jossa pyöri videoesitys eri tulivuorityypeistä ja geysireistä. Sitten siirryimme jonottamaan planetaarioon, jossa kävimme katsomassa lyhytelokuvan revontulista. Esityksen jälkeen katselimme kopiota merilintujen täyttämästä kallioseinämästä, jota elävöitti lisätyn todellisuuden ”kiikarit”. Ne näyttivät animoituja videoita seinämän tapahtumista.

Vierailimme myös jääluolastossa, joka on oikeasta jäästä tehty kurkistus jäätikön sisälle. Satametrisen pakkastunnelin jälkeen tutustuimme jäätiköiden geologiaan miellyttävän lämpimissä tiloissa. Siellä oli myös Vatnajökull-jäätikön historiasta ja oletetusta tulevaisuudesta kertova videopöytä, jota kiertävää kaidetta pyörittämällä pääsi kulkemaan ajassa.

Nälkä alkoi sen verran kurnia, että nousimme ylimmässä kerroksessa lasikuvun alla olevaan ravintolaan. Nina ja Klaus valitsivat lämminsavulohileivät – Nina tosin ilman leipää korvaten sen omallaan. Satu ja Juha ottivat lammaskeittoa. Molemmat valinnat olivat erittäin maukkaita. Haimme jälkiruoaksi jäätelöä alemman kerroksen jäätelöbaarista Sadulle, Ninalle ja Juhalle. Palasimme niiden kanssa yläkertaan ja täydensimme kokemuksen kahveilla sekä Klaus croissantilla. Huomasimme yhtäkkiä maiseman liikkuvan. Emme tienneet aiemmin, että ravintola pyörii hitaasti. Emme odotelleet kahta tuntia päästäksemme kokonaan ympäri.

Kävimme katsomassa laavashown, joka oli lyhytelokuva vuonna 2021 tapahtuneesta Geldingadalir-tulivuoren purkauksesta vain 30 kilometriä Reykjavikista. Eniten meitä hämmästytti se kuinka lähelle valuvaa laavaa purkausta katsomaan tullut yleisö änkesi. Shown jälkeen alkoi tuntua siltä, että informaation vastaanottokiintiö alkoi olla tältä päivältä täynnä.

Haettuamme tavaramme lokerosta nousimme vielä yläkertaan ja kiersimme koko puolipallon ympäri näköalatasanteella katselemassa Reykjavikia joka suuntaan. Sade oli lakannut ja aurinkokin yritti hiukan tunkeutua pilviverhon lomitse.

Katolta keskustan suuntaan

Palasimme takaisin ”kotikadulle” tekemään kevyttä shoppailua ennen paluuta hotelliin. Satu tuli Juhan ja Ninan huoneeseen iltapalalle sekä istumaan iltaa Klausin käydessä hiukan tuulettumassa ennen vetäytymistä yöpuulle.