Cork – Newbridge

Julkaistu Kategoriat Irlanti 2022Avainsanat ,

Neljän tähden aamiaisen jälkeen sanoimme hyvästit kylpylähotellille ja suuntasimme auton kohti koillista. Sää oli lähes pilvettömän aurinkoinen ja heti tunsi, että päivästä tulisi helteinen.

Reittimme kulki suoraan moottoritielle M8 kohti Dublinia. Matka eteni joutuisasti ja ilmastointi teki oleilusta miellyttävää. Ensimmäinen pysäkkimme oli Cashel. Vaikka se on Tipperaryn kunnassa niin matka ei ollut pitkä.

Laitoimme auton parkkiin ja kuljeskelimme kävellen pikkukylää halkovan pääkadun molemmin puolin pitäen kahvitauon välillä. Sitten käyskentelimme katsomaan sitä mistä kylä on kuuluisa.

Rock of Cashel on yksi Irlannin historiallisimpia paikkoja. Melko tasaisessa maastossa yksinään seisova kukkula oli luontainen paikka linnoitukselle. Rauta-ajan Munsterin (Irlannin koko lounaisosa) kuninkaat hallitsivat sieltä. Siltä ajalta ei ole jäljellä montakaan kiveä kiven päällä, mutta mittava määrä kelttiläistä tavaraa arkeologien iloksi.


Legendan mukaan Pyhä Patrick käännytti 400-luvulla silloisen Munsterin kuninkaan juuri tällä paikalla. 1100-luvulla Munsterin kuningas lahjoitti kumpareen kirkolle ja nykyisin raunioina olevat rakennukset ovat 1100-1200 -luvuilta.


Laskeuduttuamme kukkulalta nassutimme vielä jäätelöt ennen matkan jatkamista. Palasimme moottoritielle ja suhautimme suoraan Newbridgen keskustaan. Päivän molemmat moottoritieosuudet olivat maksullisia ja kahdesti maksoimme parin euron verran niiden käyttämisestä.

Newbridgen keskustassa parkkeerasimme kadunvarteen ja löysimme lounaspaikan ihan vierestä. Judge Roy Bean -pubin ruoka ei ollut – kuten britit sanovat – sellaista, josta kannattaa kirjoittaa kotiin, joten en …

Kävimme katsastamassa läheisen kauppakeskuksen, mutta saalista ei kertynyt. Pidimme kahvi- ja banana split -tauon pienessä kuppilassa. Palattuamme autolle suunnistimme takaisin tulosuuntaan. Poimimme hiukan marjoja Tescosta ja sitten ajoimme lähellä olevan hotellin portista sisälle.

The Kaedeen hotellin respan rouva ei löytänyt varausta, josta oli tullut kyllä meille vahvistuskin. Saimme kuitenkin nikottelematta huoneen, johon pääsimme käytyämme kertaalleen ohjelmoittamassa avaimet uudelleen. Tilavassa huoneessa oli vähintään riittävästi sänkyjä – kaksi parivuodetta ja yksi sinkkupeti.