Kuuma Krakova

Julkaistu Kategoriat Eurooppa 2015Avainsanat ,

Aamiaisen jälkeen lähdimme kävelylle todella kuumassa säässä kylpevään kaupunkiin. Joimme kahvit pienessä kuppilassa heti vanhan keskustan puolelle päästyämme. Ehdimme jo kertaalleen kieltäytyä opaskierroksesta golfkärryllä.

Kiersimme keskusaukion kautta matkalla vanhan kaupungin eteläpäässä olevalle Wawel-kukkulalle. Kaupunkikierrokselle olisi päässyt golfkärryjen lisäksi hevosten vetämissä vaunuissa ja vaikka Segwayllä tai sen kolmipyöräisellä serkulla, jossa voi istuakin.

Noustuamme Wawelille menimme heti lippujonon jatkoksi. Kukkulan rakennuksissa on kymmenkunta kohdetta, joihin kuhunkin on omat liput. Alueen kulutusta rajoitetaan ottamalla vastaan vain tietty määrä vierailijoita päivittäin. Me olimme kiinnostuneet vain valtiosaleista ja kuninkaallisesta asunnosta, mutta jälkimmäisen liput olivat jo loppuneet.

Saimme valtiosaleihin liput, joilla sisäänmeno olisi tunnin kuluttua. Toiselta tiskiltä piti hakea audio guide, mutta ne olivat kaikki joko käytössä tai latautumassa. Nina älysi varata kaksi laitetta, jotka saisimme täyteen ladattuina jonkin aikaa ennen kierrostamme.

Näyttelyihin ei pääse sisälle reppujen kanssa, joten veimme pussukkamme säilytykseen. Istahdimme odottelemaan kuppilan puolelle, jossa nautimme jäätelöannokset ja tankkasimme vettä. Ninan oivallus varaamisesta oli loistava, koska noutaessamme audio guideja oli tiskillä lappu kertomassa niiden loppuneen. Meille varatut olivat viimeiset.

Linnan sisätiloissa ei saa kuvata ja kieltoa myös vahditaan. Kameramme pysyivat taskussa kierrellessämme valtiosaleja. Audio guidelle ei ollut kohdenumeroja vaan juonnettu tarina jatkui läpi huoneiden. Löpinän sai toki pysäytettyä hetkeksi, jos halusi katsella jotain pitempään tai mikäli portaiden nouseminen ei sujunut gasellin kepeydellä.

Upeiden salien koristelusta oli suurin osa uusvanhaa tai entisöityä, koska linna oli kokenut kovia Puolan historian pyörteissä, tulipaloissa ja miehittäjien käsittelyssä. Onneksi suuri osa taideteoksista on tallella sekä uskomattoman upeat ja valtavan kokoiset gobeliinit.

Palattuamme ulos helteeseen kävimme palauttamassa guidet ja laskeuduimme alas kukkulalta. Juha oli aamulla ennen lähtöä merkinnyt karttaan muutaman hyviä arvioita saaneen ravintolan, jotta voisimme jättää taakse edellispäivän lounasfiaskon. Suuntasimme kulkumme juutalaiskortteleihin eli kaupunginosaan nimeltä Kazimierz.

Restauracja Starka oli TripAdvisorin arvioissa kaupungin paras. Ränsistyneessä korttelissa oleva koristeeton ravintola ei aivan huokunut itsevarmuutta vaikka olikin laittanut oveensa TripAdvisorin arvostuksesta kertovan tarran. Ravintola myös näytti pimeältä, mutta sen rento ilmapiiri välittyi heti ystävällisen tarjoilijanaisen ohjatessa meidät ikkunapöytään.

Ninan rajoitelista sai epävarmuuden tarjoilijattaren ilmeeseen myös täällä. Tilausten jälkeen meni hetki ja tarjoilijatar palasi kertomaan, ettei Ninan valintaa voitu toteuttaa. Ratkaisua oli keittiössä selvästi mietitty, koska tarjoilija pystyi heti ehdottamaan ja suosittelemaan vaihtoehtoja. Nina päätyi suosituksen mukaiseen annokseen ankanrintaa perunamuusilla.

Jonkin aikaa myöhemmin tarjoilijatar tuli asiakseen kertomaan, että viiveen syynä on Juhan valitseman porsaan rystyn pitkä tekoaika. Odottavan aika ei edes ollut erityisen pitkä ennen kuin ruoat saapuivat. Molemmat annokset olivat aivan fantastisen mehukkaita ja maukkaita. Tämä oli helposti reissun toistaiseksi paras ruokailukokemus.

Saavuttuamme ravintolaan oli taivaalle kertynyt tummia pilviä ja tilauksiamme odotellessa kaupungin ylle tuli reipas ukkoskuuro. Kuuro ehti loppuakin jo ennen lautasten tyhjenemistä ja joimme vielä kahvit päälle. Poistuimme ravintolasta jälleen aurinkoisen kuumaan ja nyt myös kosteahkoon helteeseen.

Lampsimme hissukseen takaisin asunnolle vanhan kaupungin keskustan läpi. Myöhemmin illalla katselimme katselimme kuinka raju ukkoskuuro vilkkui aivan strobovalon tavoin ja vettä satoi rankasti.

3 kommenttia artikkeliin ”Kuuma Krakova”

  1. Upeaa kerrontaa, sääli että ette voineet kuvata valtiosaleissa. Ihailen, että jaksatte kuvata niin paljon. Mahtavat olivat myös annoksenne, taidan mennä jääkaapille…..

  2. Huru-ukkojen matkalla ei ollut noin lämmintä kuin teillä. Samoja katuja mekin kuljimme. Tuli mukavat muistot mieleen Krakowasta.
    Terveisin
    Eero

Kommentointi on suljettu.